Bina Güçlendirme Nedir?

Jeolojik olarak araştırılması yapıldığında ülkemizin deprem bölgesi olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple ülkemizde her yıl birçok deprem meydana gelir. Bunların çoğu küçük şiddetli depremler olsa da zaman zaman büyük depremlerin yaşandığı ve beklendiği de uzmanlar tarafından söylenir. Yaşanan depremler sonucunda ise zemini sağlam olmayan veya yapımında kötü malzeme kullanılan binaların çok çabuk depreme yenik düştüğü görülmektedir. Bu sebeple ülkemizde her yıl birçok bina güçlendirme işlemi görmektedir.

Bina güçlendirme işlemi bir binanın yıkılıp yeniden yapılmasından çok daha az masraflı ve kolay bir iştir. Bazı binaların yıkılıp yeniden yapılması çok zor olur. Bu sebeple bu kişiler yeni bina yapılması yerine bina güçlendirme işlemini tercih ederler. Bina güçlendirme işlemi insanları her yıl hem can hem mal kaybından korur. Daha çok eskimiş, büyük depremlerden önce yapılmış binaların güçlendirilmesi kaçınılmaz bir sondur. Çünkü bu binalar genellikle konut, iş yeri olarak kullanılır ve birçok insan içerisinde barınır. Bu insanların güvenliği için binanın güçlendirilmesi gerekir.

Bina güçlendirme işlemi yaptırmak isteyen kişiler öncelikle bina güçlendirme firmaları ile görüşme sağlarlar. Bu firmalarda çalışan uzmanlar tarafından öncelikle binanın deprem riski analizi yapılır. Bu deprem analizi binanın göçme durumunu ortaya koyan bir analizdir. Bu analiz ilk olarak beton kalitesini anlamakla başlar. Beton kalitesi analizi yapılarak bina taşıyıcı sisteminin kuvvetliliği anlaşılır. Bu analiz betondan karot alınarak başlar. Daha sonra demir sıyırma işlemi yapılır. Kolonlar kırılarak demirin görünmesi sağlanır. Bu aşamada korozyon ölçümü ve paslanma incelemesi yapılır. Bu analizler yapıldıktan sonra güçlendirme projesi statik ve mimari proje olarak yapılır. Güçlendirme projesi için gerekli olan raporlar hazırlanır. Bu raporlar; zemin etüdü, zemin sondajı, geoteknik rapor ve inceleme jeofizik raporudur.  Raporların hazırlanması sonucunda takviye projesi hazırlanır. Bu proje bina statik durumunu güçlendirme demektir. Bina güçlendirme projesinde binaya deprem simülasyonu uygulanır. Sabit ve hareketli yükler etkisinde deprem kuvvetine verilen tepkiler ölçülür. Bu simülasyonun sonucunda binanın az hasarlı, orta hasarlı veya ağır hasarlı olduğu ortaya çıkar. Az hasarlı binalarda bir işlem görülmeyebilir. Ancak orta hasarlı binalar güçlendirme yapılmadan kullanılması söz konusu olamaz. Orta hasarlı binalarda güçlendirme yapıldıktan sonra bu durum AFAD tarafından kaldırılmadan binanın kullanılması yasaklanır.

Yazımızın devamında sizlere bina güçlendirme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Bunların isimleri kısaca karbon fiber güçlendirme, zemin iyileştirme yöntemi, betonarme güçlendirme, çelik güçlendirme, radyal temel güçlendirme, kolon güçlendirme ve perde duvar güçlendirme olarak bilinir. Bu yöntemler ülkemizde en çok kullanılan ve tercih edilen güvenli yöntemlerdir. Sizlerde binanıza uygunluğu belirlendikten sonra bu yöntemlerden birini tercih ederek binanızın güçlendirilmesini sağlayabilirsiniz. 

Bina Güçlendirme Yöntemleri Nelerdir? 

Deprem kuşağı olan bölgemizde her yıl birçok bina güçlendirme işlemi görmektedir. Bu bina güçlendirme işlemi ile çok daha az maliyetle hem can hem mal güvenliği sağlayabilirsiniz. Bina güçlendirmek için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler ülkemizde güvenilirliği onaylanmış ve güncel olarak kullanılan yöntemlerdir.

Bina güçlendirme yöntemleri arasından sizlerin kullandığı binanın yapısına en uygun olanı seçilir. Bu işlemi yapmak için öncelikle işin uzmanları tarafından binanızın gerekli analizleri ve raporlamaları yapması gerekir. Uzmanlar tarafından yapılan analiz sonucunda binanızın yapısına en uygun olan güçlendirme yöntemi seçilerek projesi hazırlanır. Ülkemizde en yaygın olan bina güçlendirme yöntemi ise karbon fiber güçlendirme, betonarme güçlendirme ve çelik güçlendirme yer alır. Ancak bu güçlendirme yöntemleri her yapının özelliğine göre değişim gösterir. Bazı yapılarda çelik güçlendirme bir avantaj söz konusu iken bazı yapılarda bu durum dezavantaja dönüşebilir. Her yapının kendine özel bir güçlendirme yöntemi bulunmaktadır. Bu konuda uzmanlardan destek alınarak yapının statik projesi ortaya çıkarılır. Bu analize göre yapı için alternatif güçlendirme yöntemleri belirlenir ve bu proje dahilinde güçlendirme işi yapılır. 

Bina güçlendirme yöntemleri oldukça ciddi bir iştir. Bir binayı yeniden inşa ediyor gibi ciddiyetle ele alınması gereken eylemlerden biridir. Her binanın deprem karşısında verdiği kuvvet ve titreşim farklıdır. Bu sebeple her binanın güçlendirme de kullanılacak yöntemi de farklıdır. Yapınız için en etkili güçlendirme yöntemi seçtiğinizden emin olmak için izmir güçlendirme merkezi sayfasını ziyaret edebilir yetkililerle iletişime geçebilirsiniz. 

Yazımızın devamında yapı güçlendirme yöntemlerini sizlere açıklamalarıyla anlatacağız. Bizi takipte kalarak en doğru yöntemleri uygulayabilir, çok daha profesyonel bir şekilde bina güçlendirme işinizi yaptırabilirsiniz.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir