Ülkemizde özellikle büyük şehirlerde hızla artan yapılaşma beraberinde birçok sorun getirmektedir. Bunun başında yapının uygun zemine inşa edilmemesi gelir. Uygun zemine inşa edilmeyen binalar olası bir deprem anında henüz yeni bile olsa zarar görebilir, can ve mal kaybı yaşanmasına sebep olabilir. Ülkemizde son zamanlarda bunun acı örneğini yaşadığımız İzmir deprem bölgelerinden biridir. Bu acı depremde birçok yapının zemininin sağlam olmadığı görülmüştür. Zemin güçlendirme yöntemi uygulamak ise bu durumu olabildiğince minimize ederek olası hasarlardan canınızı ve malınızı korur.
Binanın oturduğu zeminin sınıfı deprem anında çok önemli olmaktadır. Zemin sınıfları ZA, ZB, ZC, ZD, ZE ve ZF olarak ayrılır. ZE ve ZF zemin sınıfları zemin güçlendirme mutlaka yapılması gereken zemin sınıflardır. Yetersiz taşıma gücü olan zeminler, zeminde sıvı birikme riski olan yapılar, yapının çevresinde oluşan çöküntüler, etrafında kayma riski yaşamış yapılar bunların hepsi zemin güçlendirme yöntemi yaptırmanız gerektiğini gösteren alarmlardan birisidir. Hem yeni zeminlerde hem hali hazırda oluşmuş yapılarda zemin güçlendirme yapılabilir. Bu durumla karşı karşıya iseniz bizlerle iletişime geçerek profesyonel bir şekilde zemin güçlendirme yöntemini yapınıza uygulayabiliriz.
Zemin güçlendirme yöntemleri uygulamanın en temel amacı zayıf olan zeminleri güçlendirmek yapının taşıma gücünü kuvvetlendirmek. Bununla beraber zeminde gerçekleşme olasılığı olan kayma, sıvı biriktirme, azalan hacim ağırlığı gibi durumları ortadan kaldırarak daha sağlam yapılar ortaya çıkarmak.
Zemin güçlendirme yöntemleri zemin enjeksiyon ve fore kazık olarak ayrılır;
Zemin enjeksiyon mevcut yapıların veya yeni yapıların taşıma gücünü arttırmak, oturmaları aza indirgemek için boşlukların doldurulmasında kullanılan bir zemin iyileştirme yöntemidir. Açılan karot deliklerinden çimento temele enjekte edilerek sıvılaşma kaynaklı sulu zemin kanallarını kapatmayı amaçlayan bir yöntemdir. Bu sayede deprem anında oluşan sıvılaşma nedeniyle temelde zeminde sıvılaşma olacak kanallar kapanmış olacaktır. Sıvılaşma gerçekleşse bile zeminde değil zemin etrafında gerçekleşecektir. Sıvılaşma ihtimali genellikle 50 metre derinliklerde gerçekleşmektedir. Zemin enjeksiyon ile sıvılaşma sırasında suyun zemine doğru çıkışı engellenecek ve temelde yer değişimi, göçme vb olmayacaktır.
Fore kazık yöntemi ise zeminin belirli bir çap ve derinlikte dairesel kesitli delgi yapılarak açılan kuyuya demir donatı yerleştirilip beton dökülerek yapılmasına denir. Silindirik, sütun şekline benzeyen düşey zemin elemanlarına fore kazık veya yerinde dökme betonarme kazık denir. En çok uygulanan yapım yöntemleri arasında ise fore kazık ankraj gelmektedir.